Døren viser vejen

Døren er et af husets vigtigste udtryk. Døren byder velkommen og viser vejen ind i bygningen, og derfor er det vigtigt, at der er tænkt over det arkitektoniske udtryk, som døren giver. Døren afspejler bygningens betydning – er den stor, tung og lavet af massivt træ, udstråler bygningen myndighed og alvor, og er den i stedet en “sladredør” i malet træ, sender den et helt andet signal om hygge og landlighed.

Hvis man som professionel skal rådgive eksempelvis Erhvervskunder om, hvilket udtryk de skal give deres domiciler, er det således vigtigt at vide, hvad der er tilgængeligt både af standardiserede og specialkonstruerede løsninger, så man kan få skabt det rette udtryk på bygningen samtidig med, at der tages højde for sikkerhed, brand og alle de andre ting, der er vigtige i forbindelse med adgangen til en bygning.

Håndværk. funktionalitet og design

Et af landets tømrerfirmaer, som leverer mange specialbyggede døre, har engang defineret deres kerneværdier, sådan som mange virksomheder gør i en proces, hvor de udvikler sig fra at være små ejerledede foretagender til større virksomheder, hvor der er et mere markeret behov for at beskrive sine værdier og sin kultur. De endte med at kalde værdierne for “håndværk, funktionalitet og design”, og dermed har de fået sagt en hel del om, hvad en god dør er. Den skal både afspejle, at den er lavet af folk, der kan deres kram, og den skal tjene sit formål i den givne bygning, og endelig skal den æstetisk passe til den kontekst, den optræder i.

Ikke mindst mange moderne kontorbygninger er designet, så de er anonyme og kedelige, og man skal nogle gange lede godt og grundigt, inden man finder ud af, at indgangsdøren faktisk er lige her og ikke er den bagudgang, som man lige troede, det var. Her ville det have hjulpet, hvis bygherren havde kendt til de tre værdier, der ikke bare gælder for tømrerhåndværket, men er selve ideen bag god arkitektur.